Analitycs

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Ghid de instalare si plantare pentru Eco-Acoperisuri

Gradinaritul pe acoperis, sau eco-acoperisurile, sunt cea mai noua moda de gradinarit. Beneficiile eco-acoperisurilor sunt numeroase, si cel mai important, un acoperis "verde" este foarte interesant de privit, ca sa nu mai vorbim despre cat este de frumos.
 
 



In loc de bitum sau tabla, un eco-acoperis are un strat subtire de sol si plante, ne spune specialistul Greg Haines of Portland, care monteaza eco-acoperisuri de cativa ani. La un acoperis traditional, apa se scurge pe trotuar sau pe carosabil, ocazional amestecandu-se cu antigel sau ulei inainte de a ajunge in canalizare. La un eco-acoperis, apa este absorbita de catre vegetatie, filtrand agentii poluanti pentru a produce apa curata.

Cum functioneaza eco-acoperisurile?

Sistemul este simplu: ploaia ajunge pe eco-acoperis. Apa de ploaie este absorbita printr-un strat de sol, de catre un strat de material poros - in cazul de fata se foloseste pasla pentru dos de mocheta. Plantele de pe eco-acoperis cresc, filtreaza aerul, creaza habitat si mancare pentru animale, si izoleaza structura de dedesubt.

"Plantele consuma apa, care se evapora natural reintrand in ciclul hidrologic in loc sa devina un deseu pe care statiile de epurare trebuie sa-l prelucreze", ne spune Haines.
 
Instalarea si plantarea eco-acoperisului


Cand se deoreste implementarea unui eco-acoperis, este recomandata consultarea unui specialist in acoperisuri pentru consolidarea sau crearea unui sistem care sa sustina greutatea in plus pe care o aduce acoperisul ecologic.

Dupa ce suportul structural este finalizat, se monteaza o suprafata de cauciuc industrial durabil si impermeabil,precum cel folosit la izolarea piscinelor sau iazurilor. Apoi se instaleaza materialul absorbant (pasla), care pastreaza umezeala la nivelul radacinii. Pentru a ajuta la pastrarea umezelii in varful acoperisului, se recomanda instalarea in plus a unui strat de pasla.

 

Imbibati  materialul absorbant cu apa. Asigurati-va ca aveti gauri de scurgere la marginea acoperisului pentru eliminarea apei in exces. Instalati un strat de plasa peste materialul absorbant pentru aderenta solului si a plantelor. Adaugati un strat de aproximativ 8cm de sol usor deasupra plasei de peste pasla. Haines foloseste un mix de sol de piatra Ponce, care este foarte usor si poros.



In functie de marimea proiectului, solul poate fi carat pe acoperis cu ajutorul galetilor. Pentru siguranta, limitati numarul de persoane ce urca pe acoperis. Impartirea eco-acoperisului in mai multe sectiuni mai mici, face asezarea solului si plantarea mai usoara. Dupa ce se aseaza solul, aplicati un strat de plasa deasupra, pentru a stabiliza suprafata solului si pentru a tine plantele in loc.

Alegerea plantelor
 
Alegeti plante ce nu sunt adanc inradacinate, si care fac fata cu succes caldurilor si secetei. Daca acoperisul este la umbra, plantati plante care suporta umbra. Puteti explora florarii sau magazine de gradinarit pentru a cere parerea expertilor asupra caror plante indeplinesc conditiile mediului in care traiti. Asezati plantele pe sectiuni, si asiguratile foarte bine in sol si in plasa.

In vremuri ploaioase, eco-acoperisul ar trebui sa absoarba majoritatea apei. In caz de furtuna mai mare, eco-acoperisul amortizeaza impactul uui volum mare de apa, iar scurgerea de apa este inlesnita in comparatie cu un acopris traditional.

Un dezavantaj al eco-acoperisului il reprezinta costurile ridicate de instalare. Totusi, un acoperis ecologic rezista de doua ori mai mult decat acoperisurile traditionale. In plus, eco-acoperisurile izoleaza structurile, tinand racoare vara si cald in vremuri friguroase. Beneficiile depasesc cu mult cheltuielile!

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu